Šarkeljada 2018

Ob dnevu državnosti je še posebno praznično tudi na Bučki, ko naša Krajevna skupnost praznuje svoj praznik. Obeležimo ga z bogato kulturno prireditvijo, kjer sodelujejo vsa društva. Članice Društva podeželskih žensk Bučka v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije vsako leto v tem času organiziramo tekmovanje v ocenjevanju šerkljev. Letos je to bilo že štirinajsto društveno ocenjevanje, ki pa je obenem bilo tudi že osmo državno.

Povabilo in razpis za sodelovanje na ocenjevanju smo objavile v Naših korakih, Kmečkem glasu, na spletni strani društva in ZKS, vabile pa smo tudi po društvih in tekmovalce, ki so na ocenjevanju sodelovali že v preteklih letih. Na tekmovanju lahko sodeluje vsak, ne glede na to, če je član društva. Potrebno je le, da upošteva pravila, ki so navedena v razpisu in sicer, da vsak tekmovalec lahko v posamezni kategoriji sodeluje samo z enim izdelkom, da mora izdelek tehtati najmanj 60 dag, da izdelek ni posut s sladkorjem ali oblit s prelivom. V soboto zvečer smo sprejele za ocenjevanje 39 vzorcev šarkljev, ki so bili kvašeni, umešani ali biskvitni. Na priporočilo ocenjevalne komisije vzorce sprejemamo en večer pred ocenjevanjem zato, da so vsi izdelki ohlajeni in »stari« vsaj 12 ur. V nedeljo dopoldne je te izdelke ocenjevala tri članska komisija, ki so jo sestavljali predsednica ocenjevalne komisije Elizabeta Verščaj, ki je upokojena učiteljica na gostinski šoli. Člana komisije sta bila še Metka Žulič, upokojena slaščičarka in Blaž Drobnak živilski tehnik. Ocenjevali so zunanji videz izdelka, vonj ter okus skorje in sredice, barvo, povezanost, poroznost in elastičnost sredice.  Glede na skupni seštevek točk je bilo podeljenih deset zahval za sodelovanje, trinajst bronastih priznanj, deset srebrnih priznanj in šest zlatih priznanj. Vseh možnih točk letos ni dosegel nobeden šarkelj. Komisija je še ugotovila, da je kar precej napak iz prejšnjih let odpravljenih, veseli jih, da narašča število kvašenih šarkljev. Pohvalno je tudi, da je bila uporabljena ajdova in pirina moka. Predlagajo pa, da ne uporabljajo preveč različnih dodatkov, ki naredijo potem pretežko strukturo, da ne uporabljajo preveč različne vrste maščobe v enem izdelku, da pazijo pri izbiri živil in pri postopku izdelave, da ne pride do priokusa.

Vesele smo bile, da so se tudi letos prijavile nove tekmovalke. Posebno smo vesele posameznic, ki niso članice nobenega društva, ampak so za povabilo izvedele preko medijev.

Zahvalila bi se rada vsem, ki ste se odločili in zbrali pogum, da ste prinesli svoj šarkelj na ocenjevanje, ocenjevalni komisiji za korektno opravljeno delo, predsednici ZKS, ga. Ireni Ule za pomoč pri so organizaciji tekmovanja, Blažu za pomoč pri postavitvi razstave in vsem članicam društva, ki ste pomagale, da je šarkeljada vse tri dni nemoteno potekala in vsem, ki ste pomagale pri izvedbi semanjega dne.

Vida Gros

 

  • DSC_0106
  • DSC_0109
  • DSC_0112
  • DSC_0115
  • DSC_0123
  • DSC_0129
  • DSC_0132
  • DSC_0134
  • DSC_0140
  • DSC_0146
  • DSC_0147
  • DSC_0154
  • DSC_0160
  • DSC_0164
  • DSC_0168
  • DSC_0172
  • DSC_0178
  • DSC_0180
  • DSC_0189
  • DSC_0201
  • DSC_0212
  • DSC_0217
  • DSC_0222
  • DSC_0239
  • DSC_0264