Vzgoja paradižnika

Pomlad že veselo trka na naše vrtove in kar vleče nas, da vsak dan kaj posejemo, posadimo, ali kaj postorimo na svojem vrtu. Če nam pa uspe uspešno vzgojiti svoje sadike in potem tudi poskrbeti, da nam je vzgoja paradižnika v veselje ter da zdrave plodove pobiramo še pozno v jeseni, je naš trud poplačan.  

Prav s tem namenom smo v nedeljo, 26. 3. 2017 članice DPŽ Bučka organizirale predavanje o vzgoji paradižnika. Svoje bogate izkušnje in nasvete nam je delil g. Jernej Mazej iz Mozirja. Sam se ukvarja z ekološko pridelavo paradižnika. Vsako leto vzgoji preko 200 sort paradižnika. Predstavil nam je zgodovino paradižnika, kdaj in kam ga sejemo, kako ga presajamo, kakšna zemlja je potrebna za dobro rast, kateri so njegovi dobri sosedje, zraven katerih rastlin ga ne smemo nikoli saditi, katere bolezni ima paradižnik, kako ga negujemo v njegovi bujni rasti,… Spoznali smo tudi nekaj sort paradižnika, predvsem pa to, da so lahko paradižniki različni po barvi, velikosti, lahko raste na okenski polici in ga imamo v cvetličnem koritu namesto rož, lahko so grmičasti, ali pa visoki.

Nazadnje smo spoznali semena paradižnika, katera smo lahko tudi kupili. Želja g. Mazej je, da tudi na Bučki dobi paradižnik svoje mesto na okenski polici ali na balkonu namesto rož

Vida Gros